- Vanskelig å forstå CoBuilders modell

- Vanskelig å forstå CoBuilders modell

Daglig leder i Armaturjonsson AS, Kjell Bernt Kalland sier til VVSForum at det virker som CoBuilder har vært flinke til å selge sine databaser inn som den eneste kilden til all lovpålagt informasjon. – Men dette er direkte feil, påpeker Kalland.

VVSforum har i en rekke artikler belyst CoBuilders GoBIM-tjeneste. Det har kommet kritikk fra flere hold om at det lovpålagte skillet mellom GoBIM og ProductXchange ikke har vært fremstilt klart nok. Endret prisstruktur har gjort det langt dyrere for mange rørleggere, grossister, leverandører og andre aktører i VVS-bransjen, samtidig som CoBuilder har sikret seg gunstige posisjoner i alle deler av verdikjeden.

Kjell Bernt Kalland som representerer leverandørleddet i VVS-bransjen stiller seg bak mye av den informasjonen som har kommet fra ulike bransjehold i VVS-bransjen.

Les også:
Ny tjeneste fra CoBuilder skaper reaksjoner
CoBuilder: – Noen må betale
Bransjen fortjener klare spilleregler
Er RørNorge på kollisjonskurs med sin egen bransje?
– CoBuilder mangler en forretningsmodell
– Grossister og leverandører har allerede betalt for informasjonen

– Som rørleverandør forholder vi oss til lovverket når det gjelder hvilken type dokumentasjon som skal være tilgjengelig. Det være seg minimumskravet for å kunne markedsføre og selge produktene samt Plan- og Bygningslovens krav til dokumentasjon for bruk i norske bygg. I tillegg er det naturligvis betydelig mengde annen dokumentasjon som er frivillig.

Kalland forteller at de betaler for NRF-databasen, som eies av Norske Rørgrossisters Forening (NRF), for å gjøre tilgjengelig all dokumentasjon som kreves. Det være seg produktdatablad, FDV-dokumentasjon, SINTEF produktsertifikat, SINTEF Teknisk Godkjennelse, monteringsveiledninger, sikkerhetsdatablad, bilder, logistikkinformasjon etc. NRF-databasen utvikles stadig og det er også mulighet for å legge inn 3D-modeller med tilhørende produktinformasjon, eller BIM-modeller som det også heter.

– FL-VA/VVS 2016 pkt. 5.2 beskriver at «dokumentasjonen skal være på norsk/skandinavisk språk og være tilgjengelig ved mottak av varen i elektronisk format». Det finnes ingen enklere måte for en installatør i dag, enn å bare scanne varen med NRF-appen på sin smarttelefon og få tilgang til all relevant informasjon om produktet. Videre har NRF-databasen en meget god funksjonalitet for å samle sammen informasjon om alle produktene som er benyttet i et prosjekt uten å måtte lete frem ett og ett produkt, sier Kalland.

Han påpeker videre at i dagens digitale samfunn er det helt feil retning å skulle vedlikeholde flere varedatabaser. Det må gå an å samarbeide om denne informasjonen, som kun har én korrekt kilde, produsenten og/eller importøren. Det er naturligvis ingenting i veien for aktører å bygge opp og tilby produktdatabaser, men da er det dennes ansvar å sørge for å innhente informasjonen som allerede ligger offentlig tilgjengelig.

Hva mener du om CoBuilders nye tjeneste ?
– Jeg må innrømme at det er vanskelig å få grep om CoBuilders modell, men for meg virker det som om de har vært flinke til å selge sine databaser inn som den eneste kilden til all lovpålagt informasjon. Dette er altså direkte feil. Det som også er vanskelig å forstå er hvorfor så mange aktører i bransjen velger å betale for informasjon gjennom CoBuilder, når de kan hente den ut gratis via andre svært digitaliserte og brukervennlige kanaler. Kanaler som er eiet av bransjen i felleskap, og ikke kun private aktører.
– Leverandører bruker betydelige midler for å fremskaffe informasjonen og tilrettelegge den, og det kan altså ikke være riktig å gjøre produktene dyrere, bare fordi man skal bygge flere databaser med den samme informasjonen, sier Kalland.

– Jeg håper alle innser dette og sørger for at vår bransje ikke blir unødvendig komplisert.

SINTEF-dokumentasjon inn i NRF Databasen

23. august 2019

SINTEF-dokumentasjon inn i NRF Databasen

Viktig samarbeidsavtale undertegnet

Norske Rørgrossisters Forening eier NRF-databasen, som er en norsk bransjedatabase med vareinformasjon for VVS-produkter. Databasen brukes av grossister, forhandlere og utførende firmaer i bransjen. NRF og SINTEF samarbeider nå om overføring av SINTEF Teknisk Godkjenning, SINTEF Produktsertifikat, europeisk CPR-sertifikat og Europeisk Teknisk Bedømmelse til NRF databasen.

Ahlsell åpner «kjøpesenter» for Bærumsproffen

29. april 2019

Ahlsell åpner «kjøpesenter» for Bærumsproffen

7. mai legger Ahlsell ned sin eksisterende avdeling i Bærum, og åpner dørene til en dobbelt så stor fullsortimentsbutikk i nabobygget.

Innenfor dørene til nye Ahlsell på Rud i Bærum møter kundene 1800m2 fullspekket med installasjonsmateriell, verktøy, arbeidsklær, verneutstyr, med mer. Ved å tilby et bredt produktsortiment for både rørleggeren, elektrikeren og byggmesteren, gjør Ahlsell det enklere å være fagmann.

Ahlsell innfører småordretillegg for økt effektivitet og lavere utslipp

15. mars 2019

Ahlsell innfører småordretillegg for økt effektivitet og lavere utslipp

1. april innfører Ahlsell Norge et frakttillegg på alle ordre under 1000 kroner. Målet er at så få som mulig skal belastes dette.

Når Ahlsell endrer sine leveringsbetingelser fra 1. april, er det først og fremst for å stimulere til økt effektivitet og redusert utslipp og avfall. Ved å legge på en småordretillegg på 250 kroner på alle ordre under tusenlappen, håper grossisten at flere blir flinkere til å samle bestillingene til færre men større leveranser. 

Godt fremgangsrikt nytt år

29. desember 2018

Godt fremgangsrikt nytt år

Nyttårshilsen fra Norske Rørgrossisters Forening

NRF Databasen er stadig mer brukt og er et sentralt verktøy for hele bransjen. Mange store aktører er koblet direkte til NRF Databasen, som er mer innholdsrik enn noensinne.
I 2019 satser vi for fullt på ETIM.
Vi takker for et strålende samarbeid med hele bransjen gjennom 2018 og ser frem mot 2019 med store forventninger.

Med nyttårshilsen fra

Terje Røising
Daglig leder
Norske Rørgrossisters Forening

– Tror på samarbeid og gode allianser

25. november 2018

– Tror på samarbeid og gode allianser

Marianne Wætnes Røiseland ny adm. dir. hos Rørentreprenørene Norge:

I VVSForums velkomestintervju med RørNorges nye adm. dir. Marianne Røiseland trekkes Norske Rørgrossisters Forening frem i positive ordelag: – NRF under ledelse av adm. dir. Terje Røising er en fremoverlent organisasjon som bidrar både med kompetanse, sporbarhet, de viktige NRF-nummerne og fornuftig digitalisering. Grossistene Heidenreich, Onninen, Ahlsell og Brødrene Dahl sørger for svært bra logistikk av rørdeler og utstyr til hele landet. Dette er noe vi setter pris på, forteller Røiseland.

Heidenreich sølvpartner i Ingeborg-nettverket

4. november 2018

Heidenreich sølvpartner i Ingeborg-nettverket

Løfter kvinnelige rollemodeller opp og frem

Eli Heyerdahl Eide, leder i Ingeborg-nettverket er svært glad for at den tradisjonsrike grossisten Heidenreich blir sølvpartner av Ingeborg-nettverket. - Det er som Heidenreich påpeker veldig viktig for bransjen å beholde alle de kvinnene vi har klart å rekruttere, i tillegg til å øke rekrutteringen. - Vi er veldig glad for det fokuset Heidenreich har vist på å gjøre noe med kjønnsbalansen i egen bedrift, blant annet ute på sine hentelager over hele landet. Vi i Ingeborg-nettverket gleder oss til å samarbeide med Heidenreich for økt mangfold i rørbransjen, forteller Eli Heyerdahl Eide.

RSS
12345678910Sist

Visste du at..

. . . det er en sterk sammenheng mellom hvor digitalisert en næring er og hvor produktiv den er. 

Kurskalender

«oktober 2019»
mationtofr
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
© 2019 Norske Rørgrossisters Forening  |  Betingelser for bruk |  Utviklet av Vivendi as